ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

 

                                       

                 

 ( Το παρακλατω κείμενο μπορείτε να το κατεβασετε σε μορφη word)

  1. Τίτλος της έρευνας

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης των κινητών τηλεφώνων.

2. Παρουσίαση του προβλήματος

Στην έρευνα αυτή θα διαπραγματευτούμε τα εξής :

με κλήσεις; Αν ναι ποια η διάρκεια τους ανά μέρα .

3. Παρουσίαση του σκοπού της έρευνας

Την έρευνα αυτή την πραγματοποιούμε με σκοπό να δείξουμε:

4. Παρουσίαση των κοινωνικών αναγκών που εξυπηρετεί η έρευνα

Ως τώρα , έχει διαπιστωθεί από την καθημερινότητα αλλά και από στατιστικές έρευνες το γεγονός ότι το κινητό τηλέφωνο έχει γίνει δεδομένο για τον καθένα. Στην έρευνα αυτή με το ότι θα προσπαθήσουμε να συγκεκριμενοποιήσουμε αν το κινητό βοήθα ή βλάπτει και πού, θα μπορέσουμε πιθανόν προειδοποιήσουμε για ενδεχόμενους κινδύνους . Επίσης θα προσπαθήσουμε είμαστε σε θέση να προτείνουμε λύσεις για τα προβλήματα υγείας και τα κοινωνικά προβλήματα τα οποία θα διαπιστώσουμε αν υπάρχουν , μέσα από την έρευνα. Όλα αυτά θα μπορέσουμε να τα κάνουμε με βάση ένα ερωτηματολόγιο που απευθύνεται σε διάφορες ηλικιακές ομάδες.

 

5. Διαμόρφωση της υπόθεσης της έρευνας

Βάση προσωπικών γνώσεων και αποτελεσμάτων αντίστοιχων ερευνών για τα κινητά τηλέφωνα , υποθέτουμε ότι η χρήση τους ναι μεν είναι χρήσιμη γιατί προσφέρει πολλαπλές υπηρεσίες αλλά βλάπτει άμεσα την υγειά και έμμεσα τις κοινωνικές σχέσεις, γιατί ωθεί στην αποξένωση. Ακόμη υποθέτουμε ότι παράγοντες που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα της έρευνας ως προς τη συχνότητα κατοχής είναι το φύλο και η ηλικία των ερωτηθέντων.

6. Ανάλυση των παραμέτρων που θεωρήθηκε ότι δεν επηρεάζουν το αποτελέσματα της έρευνας

Εκτός από το γεγονός ότι ίσως να θεωρηθούν λίγα τα 50 άτομα πιστεύουμε ότι δεν βρήκαμε κάποιο άλλο παράγοντα που θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα της ερευνάς σημαντικά ώστε να το παραλείψουμε.

7. Περιγραφή των ορίων – περιορισμών της έρευνας

Στην έρευνα θα υποβάλουμε τα εξής όρια και περιορισμούς :

8. Περιγραφή της διαδικασίας που ακολούθησε ο ερευνητής

Πρώτα απ’ όλα , θέσαμε τον σκοπό της έρευνας , δηλαδή να απαντήσουμε σε κάποιες απορίες σχετικές με το κινητό τηλέφωνο. Στη συνέχεια συντάξαμε ένα ερωτηματολόγιο που, διαθέσαμε στο ευρύ κοινό. Μετά υπολογίσαμε ποσοστά με βάση τις καταγεγραμμένες απαντήσεις. Τέλος σύμφωνα με αυτά τα ποσοστά προσπαθήσαμε να απαντήσουμε στις απορίες που θέσαμε αρχικά.

9.Ορισμοί

Η μεταβλητή που διαπραγματευόμαστε στην έρευνα μας είναι το φορητό τηλέφωνο, αντικείμενο που πιστεύουμε ότι όλοι γνωρίζουν. Είναι ηλεκτρονική συσκευή η οποία λειτουργεί μέσω συγκεκριμένων δικτύων και μας επιτρέπει να επικοινωνούμε με ανθρώπους που βρίσκονται σε άλλες περιοχές, αρκεί και ο άλλος συνομιλητής να έχει ένα κινητό ή να έχει σταθερό τηλέφωνο.

10. Συμπεράσματα

Καταρχάς είχαμε υποθέσει ότι δυο παράγοντες που θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα είναι το φύλο και η ηλικία των ερωτηθέντων. Η πρώτη μας υπόθεση διαψεύστηκε· το φύλο δεν επηρέασε, αντίθετα με την ηλικία που αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα.

Τα άτομα που χρησιμοποιούν κινητό απ΄ ότι φαίνεται το θεωρούν χρήσιμο και του δίνουν αρκετά μεγάλη σημασία διότι είναι διατεθειμένοι να δώσουν αρκετά χρήματα για να αποκτήσουν ένα καινούργιο τηλέφωνο και μάλιστα σε οποιαδήποτε ηλικία. Δηλαδή δεν θεωρείται μη χρήσιμο ακόμη και αν οι κάτοχοι του είναι κάτω των 18 ετών. Επίσης το γεγονός αυτό φαίνεται και από την χρήση που του κάνουν. Λίγο παραπάνω από το μισό όλων των κατόχων κινητού έχουν αγοράσει πρόσθετο εξοπλισμό για το τηλέφωνο τους.

Ανάλυση ειδικότερων στατιστικών αποτελεσμάτων

 

Έτσι με βάση τα παραπάνω συμπεράσματα και άλλες έρευνες καταλήγουμε στα εξής:

Το κινητό βλάπτει σημαντικά

Πολλές ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, ακόμη και ένα αθώο καλώδιο ενός σεσουάρ, εκπέμπουν αρκετά μεγάλα ποσά ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας. Σχετικές έρευνες έχουν αποδείξει διεθνώς, πως η πλέον επικίνδυνη ακτινοβολία είναι εκείνη που εκπέμπεται στην περιοχή συχνοτήτων από 30 έως 300 MHz. Δυστυχώς, σε αυτήν ακριβώς την περιοχή λειτουργεί και η κινητή τηλεφωνία η οποία έχει δικαίως κατηγορηθεί πολλές φορές για πρόκληση καρκίνου που εγκεφάλου. Υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση κρουσμάτων παιδικής λευχαιμίας κατά 50% και όγκων του εγκεφάλου, ιδιαίτερα στην δεξιά πλευρά ή για εγκαύματα που σχετίζονται με τη χρήση κινητών.

Προτάσεις αν όχι για αποφυγή, τουλάχιστον για ελαχιστοποίηση των δυσάρεστων συνεπειών

Για να θεωρούνται οι επιδράσεις της ακτινοβολίας αμελητέες πρέπει η χρήση του κινητού να μην υπερβαίνει τα τρία λεπτά το μήνα. Όμως επειδή κάτι τέτοιο ακούγεται ακραίο, ειδικά στην εποχή μας που το κινητό έχει φτάσει να θεωρείται αναγκαίο και απαραίτητο, υπάρχουν άλλες πιο “επιεικείς” συμβουλές. Η χρήση ενός hands free είναι η μόνη σωτήρια λύση γιατί προσφέρει την απόσταση, από την πηγή ακτινοβολίας. Το τηλέφωνο πρέπει να βρίσκεται το λιγότερο ένα μέτρο μακριά από τον εγκέφαλο. Αν όμως κακώς δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε hands free τότε οφείλετε για την δική σας ασφάλεια κάθε σας συνδιάλεξη με φορητό τηλέφωνο να είναι σύντομη (0,5-1 λεπτό) και να ακολουθεί πεντάλεπτη αναμονή, προκειμένου να ηρεμήσουν όσα κύτταρα απορρόφησαν ακτινοβολία.

Το τελικό συμπέρασμα είναι:

Το φορητό τηλέφωνο δεν είναι εισβολέας στην ζωή του ανθρώπου, αν και βλάπτει είναι ένα χρήσιμο αντικείμενο αρκεί βέβαια ο κάτοχος και χρήστης του να προσέξει να κάνει ορθή χρήση του.

 

11. Προτάσεις για συμπληρωματική έρευνα στο μέλλον από άλλους μελετητές/ερεύνητες

Στην έρευνα αυτή δεν μπορέσαμε να απαντήσουμε με ακρίβεια το πώς επηρεάζουν τις κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων τα κινητά.

Ακόμη κατά την διάρκεια ανάλυσης των αποτελεσμάτων μας δημιουργήθηκε η απορία για ποιο λόγο παρατηρείται μεγαλύτερη συχνότητα κατοχής τηλεφώνου στα άτομα κάτω των 18 έως 39 ετών ενώ από εκεί και πέρα σταδιακά η συχνότητα κατοχής μειώνεται.

Αυτά είναι δύο θέματα για τα οποία πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να γίνουν σχετικές έρευνες.

 

12. Βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε

“Νέα Σχολική Εγκυκλοπαίδεια”, αυλός, Αθήνα Χαρ. Τρικούπη 45, 8/98.

Πετρίδης Δημήτρης , Προύντζος Λάμπρος , Σιγαλός Δημήτρης ,Σπηλιώτης Θανάσης .

http://www.kinita.snn.gr/ereuna